Som partner i forskningsprojektet GreenME-project har teamet; professor Marcus Hedblom, docent Anna Maria Palsdottir och doktorand Anna Åshage, SLU samt Petra Ellora Cau Wetterholm, Shinrin-Yoku Sweden och SNFTI, äran att inleda Folkhälsomyndighetens event ”Hälsa som drivkraft för miljömål och en hållbar framtid” den 8 oktober, 2024.

Vi kommer att inleda med att beskriva resultatet av forskningsprojektets första delar; litteraturstudie över NBI och NBT i Sverige och sedan gå in på kommande del; klinisk intervention med institutets metodik och guidenätverk, ”Eco Forest Therapy” för stressrelaterad ohälsa.

Från institutets håll ser vi så mycket fram emot att få bidra med lite extra information kring de sätt som Human-Nature Connection (HNC), Naturbaserad intervention (NBI) och Naturbaserad terapi (NBT) är centrala bidrag till såväl inre som yttre hållbarhet. Grunden för det resonemanget ligger i just detta med att återanknyta till naturen i flera dimensioner; fysiskt, mentalt, känslomässigt och existentiellt. När vi kan göra detta med en processbaserad metodik och en skicklig, utbildad guide, visar flera studier att vi inte endast får stöd för hälsa, återhämtning och välmående utan även stärker vår vilja att skydda natur och bidra till den yttre hållbarheten. På detta sätt är hälsa och fördjupade naturupplevelser ett komplement till utifrånkommande regler och riktlinjer för hållbart leverne.

Läs gärna mer om Folkhälsomyndighetens event här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/konferens-och-utbildning/241008-halsa-som-drivkraft-for-en-hallbar-framtid/